Wednesday, 20 April 2011

Brunei, Bisnes dan Interview

Assalammualaikum smua http://www.emocutez.com

Kamu semua sihat? harap2 sihat la ya. SYUKUR :) semuanya selesai. apa yang selesai? bagi yg belum tahu, sy buat bisnes online n last week sy dapat customer dari BRUNEI.  happy betul ni. tapi masalahnya nda tahu macam mana mo handle. ya la, 1st time dapat customer dari luar malaysia. dia mo bayar macam mana? mo pos mcm mana? nda tahu http://www.emocutez.com

Lepas tanya kawan bisnes yang lain baru sy tahu apa yg mo kena buat. belajar la pasal western union. nda susah sebenarnya, tapi kalo nda tahu memang sangat susah. sebab tu kita kena tanya kalo nda tahu kan? hari ni baru selesai urusan dengan customer tu. sebab nda semua tempat boleh keluarkan duit guna western union ni, hari tu bila cek online, status duit yang customer kirim, nda exist la pulak. risau jugak http://www.emocutez.com kawan cakap, nda apa, try ambik jak. alhamdulillah tadi dapat  keluarkan duit + pos barang terus. senang hati suda. syukur la, selesai jugak urusan customer dari brunei tu. mungkin ramai seller lain suda biasa dpt customer dari luar malaysia, sy jak ni yg lambat. tp nda apa rezeki orang lain-lain. lepas ni boleh la promote BISNES dekat orang brunei pulak. ceh!http://www.emocutez.com

Pas tu, hari ni dapat pulak call dari SEDCO. kamu orang tahu SEDCO tu apa? mesti nda tahu kan. SABAHAN mungkin tahu. sedco - Sabah Economic Development Corporation. sedco ni lebih kurang macam PUNB (Perusahaan Usahawaan Nasional Berhad), bagi pinjaman dekat siapa2 yang mo bukak bisnes. ok, kita balik kepada cerita asal. phone bunyi http://www.emocutez.com lagu what's my name, rihanna (eh,perlu ka bg tahu?)http://www.emocutez.com

http://www.emocutez.com
Arisa     : helo
SEDCO  : helo, cik ARISA EFFY?
Arisa     : ya sy
SEDCO  : nanti 28 hari bulan ni datang SEDCO untuk interview ya 
Arisa     : ooo. ok! (HAPPPPPPPPPPPPPPY)
SEDCO  : nanti datang sini pergi tingkat 3, cari bilik serbaguna. datang sebelum 8.30pagi ya
Arisa     : sedco yang dkt wawasan plaza tu kan?
SEDCO  : ya, tempat yg kamu hantar borang hari tu.
Arisa     : emm. hari tu sy hantar borang guna pos jak.
SEDCO  : ooo. ya, yg dkt wawasan plaza tu
Arisa     : ok, ok. thank u ar.
SEDCO  : ok
Arisa     : eh, kjap, sy kena bawak apa2 ka?
SEDCO  : kamu bawak salinan sijil jak, nanti ceramah dulu, ada test pas tu baru interview.
Arisa     : oo. ok. thank u.

Letak phone. pas tu sy menari pusing2 1 rumah. ops http://www.emocutez.com happy btul. alhamdulillah. ok, mo cerita pasal sedco ni. sebernarnya nama program yg sy mo join ni KURSUS SKIM PEMBANGUNAN USAHAWAN SISWAZAH (SPUS). anjuran bersama MARA, MID, UITM & SME BANK. basically, kursus ni mo bagi info + pengalaman dekat usahawan muda + ajar utk buat RP (Rancagan Perniagaan). kursus ni ambik masa 2 bulan + 20 orang jak yang akan terpilih n kalo dpt kena stay di UITM KK.

Walaupun baru dapat interview jak, sy tetap HAPPY. tapi sangat berharap terpilih dalam 20 orang tu (cross finger). sebelum ni sy suda penah cuba dekat PUNB, tapi tiada rezeki di situ. siapa2 yang baca 10 IMPIAN SAYA, mesti tahu sy memang betul2 mo bukak kedai sendiri. kalo dapat join kursus ni sy semakin hampir dengan impian saya. ceh! kamu semua doakan sy ya + kalo ada siapa2 yg penah pergi interview yg macam ni, boleh la bg tips dekat saya. gud luck utk diri sendiri http://www.emocutez.com 

Ok, tu jak untuk hari ni. kamu semua jaga diri baik-baik ya, happy selalu + be nice to everyone.

http://www.emocutez.com


ya allah, aku bersyukur kepadaMU

5 comments:

nUr _ atiQah said...[Reply]

hye !
hehehe..
a`ah la..
teruja ckit..
hehe..keep in touch yup !
^^~

nUr _ atiQah said...[Reply]

satu ag..hehe
sy x leh tulis kat shoutmix awk..
sy nk ckp da folo awk..hehe..
(masalah tenet sy rasanya..ehe)
^^~

Arisa said...[Reply]

@nUr _ atiQah hi! hehe. mcm adik beradik pulak. lain color je. ok2. thanks ya :)

farisha said...[Reply]

Good luck for the interview my dear :) just be yourself and confident with it ok!

Arisa said...[Reply]

@farisha thank u so much dear :)