Sunday, 8 May 2011

Mama, I Love U!

Assalammualaikum semua

Hai pretty girl & handsome boy. hows mothers day celebration? mine biasa-biasa jak. bangun pagi, peluk + cium MAMA, wish SELAMAT HARI IBU! lepas tu kami balik kampung, wish mothers day utk granny pulak. tahun ni nda dapat bagi MAMA present, belum dapat gaji. ceh! macam saya keja la pulak kan. MAMA, present tahun ni lambat sikit ya.

Sempena hari ibu ni saya pun mo la cerita pasal MAMA. siapa la kita tanpa MAMA kan? kalo nda ada MAMA, nda la kita merasa hidup di dunia ni. kalo mo cerita jasa MAMA dengan kita, nda TERKIRA! dari mengandungkan kita 9 bulan. ingat senang ka? walaupun saya belum pernah mengandung, tapi saya boleh bayangkan betapa susahnya mo bawak perut besar tu. belum masuk lagi alahan masa mengandung. MAMA pernah cerita masa dia mengandung adik saya yang bongsu,  nda larat mo jalan + teda selera makan + cepat penat + rasa mo baring jak + muka PUCAT. CIAN MAMA.

Masa yang paling menakutkan bila MAMA mo beranak. wah, saya nda dapat mo bayangkan masa ni. padahal sy baru PERIOD PAIN pun suda nda tahan, ni kan lagi mo beranak. MAMA bagi tahu masa beranak satu badan dia sakit kecuali kepala. CIAN MAMA. lepas beranak kena berpantang lagi, nda boleh makan itu, nda boleh makan ini. pas tu mo jaga BABY pulak. dapat baby yang macam saya, kuat menangis. ADUH! SORRY MAMA, saya nda tahu apa-apa masa tu.

Perkara wajib yang semua MAMA kena buat, buat breakfast sebelum anak-anak pegi sekolah, tengah hari masak lagi, malam pun masak juga. iron baju lagi, basuh baju, kemas rumah, jemur kain, pegi pasar, pas tu keja di opis lagi. BANYAKNYA keja mama. bila anak sudah besar, satu-satu mula keluar dari rumah. yela, tinggal hostel. ingat lagi masa FORM 1, saya mula-mula tinggal HOSTEL, MAMA menangis nda berhenti-henti. anak sulung la katakan. satu minggu pertama di hostel, MAMA hari-hari datang hostel bawak MAKANAN. bapak cakap "macam la budak tu nda di kasi makan di sana"  saya SAYANG MAMA.

Bila balik dari hostel selalu bawak pakaian kotor balik rumah, ingat mo cuci la besok pagi. besok pagi bila bangun pakaian suda ada di jemuran, padahal masa tu suda besar boleh cuci baju sendiri. TERIMA KASIH MAMA! bila adik-adik tinggal asrama mama selalu tanya " apa la adik-adik ko makan di sana kan? " kasihnya seorang mama, mesti ingat anak walaupu jauh. anak? tanya diri masing-masing. bila adik-adik mo exam, mama cakap "mama pulak yang risau ni kakak" MAMA MAMA =) tiap minggu nda penah lupa call anak-anak.

Rasa nda dapat jak mo balas jasa MAMA yang sangat sangat sangat BANYAK. 1 orang IBU boleh menjaga 10 orang anak. tapi 1 orang anak belum tentu boleh menjaga 1 orang IBU. pernah dengar kan? ada betulnya, sebab sekarang macam-macam kes kita boleh baca. nda mo cerita la pasal tu. saya pun bukan la BAIK mana, selalu buat salah dengan MAMA jugak. jadi, semoga SAYA dan kamu2 semua jadi anak yang terBAIK untuk MAMA kita ya. ingat, syurga di bawah tapak kaki IBU.

Rasulullah SAW bersabda yang diriwayatkan oleh Bukhari dam Muslim.

Ertinya: Dari Abu Hurairah r.a ia berkata telah datang seorang laki-laki kepada Rasulallah SAW maka ia berkata: “Wahai Rasulullah siapakah yang lebih berhak untuk diberi penghormatan yang sebaik-baiknya? Rasulullah menjawab:”IBUMU” Ia berkata lagi: kemudian siapa? Rasulullah menjawab:”IBUMU” Dia berkata lagi: kemudian siapa? Rasulullah menjawab”IBUMU” Dia berkata lagi: kemudian siapa? Rasullullah menjawab:”AYAHMU”

SELAMAT HARI IBU untuk semua ibu-ibu especially IBU TUNGGAL. anda sangat2 berjasa, nda lupa untuk MOTHER- TO-BE & mama, WE LOVE U SO MUCH! u are the BEST MOM in the world!

Ok tu jak untuk hari ini. semua orang TAKE CARE + be extra NICE to ur MOM + jangan NOTI2.

BYE SEMUA!






7 comments:

kjaharun said...[Reply]

selamat hari ibu tuk mama awk ye..
may Allah bless your mom :)

SyAE SyEa said...[Reply]

slmt ary ibu juge..
wish tok mama awk ke granny ke macik pon bole..
hehe..

sygg mreka an..insyaAllah,mse awk un akn tibe..^^
hehe..

Arisa said...[Reply]

@kjaharun amin :) thank u. selamat hari ibu utk mama kamu jgk ya. semoga dia bahagia selalu ^^

Arisa said...[Reply]

@SyAE SyEa hehe. tima kasih. slmt hari ibu utk mama kamu jgk. takut pulak fikir nk jadi MAMA ni. x sedia lg. he.

zacky ~786~ said...[Reply]

luv my mum too :D

Arisa said...[Reply]

@zacky ~786~ :) selamat hari ibu utk mama zacky ya.

sherlina karina said...[Reply]

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi wwwasianbet77com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/